XLè Aplec Excursionista dels Països Catalans

Duran els passats dies 28 d’octubre fins al 1 de novembre  d’aquest 2016, es va dur a terme al municipi d’Esporles a la illa de Mallorca el XLè aplec excursionista dels Països Catalans, que va reunir mes de 500 persones de Catalunya, València, la Catalunya Nord, l’Alguer i les Illes Balears. Es tracta d’una trobada de caire anual i que l’any que ve es farà molt prop de casa nostra, ja que es farà a Reus.

Aquest any la nostra entitat va decidir de prendre-hi part, així que el dia 28 d’octubre 10 dels nostres associats ens trobem a l’avió rumb a Palma de Mallorca, on lloguem uns vehicles per arribar a Esporles on tenim el nostre allotjament i lloc de trobada de l’aplec. Per començar farem una mica d’història ja que l’aplec es fa a l’interior de la Serra de Tramuntana declarat patrimoni de la humanitat, i a fe que s’ho val, ara ja se’n sap més, però fa uns anys que quasi be ningú no en sabia res d’aquest lloc, ja que anar a Mallorca era sinònim de platges i res més.

P1020520

L’Illa de Mallorca es divideix en tres parts ben definides, la Serra de Tramuntana, es Pla, i la Serra de Llevant. La Serra de Tramuntana te una llargada de 90 km. ocupa tota la part nord de l’illa, des d’Andratx fins al cap de Formentor i es un caos indescriptible de cims barrancs, boscos i unes formacions rocoses úniques, aquí hi trobem cims com el Puig Major (el punt culminant de Mallorca) de 1445 m, la Massanella 1364 m o el puig Tomir 1102 m. També hi trobarem petites valls molt amagades, els dos únics embasaments de les Illes Balears, uns barrancs molt profunds com son el Torrent de Pareis, i la seva impressionant entrada a la mar a sa Calobra, sa Fosca, o el Torrent de Lluc, que neix precisament a la vall on s’hi troba el santuari de Lluc el patró de l’illa, i també molt amagat el port i el poble de Sóller que te un microclima únic en tota l’illa, també cal fer esment a la imponent façana nord, la que mira cap a la península, amb els seus penya-segats i les cales que no es veuen si no hi vas a peu, tot això i més fa de la Serra de Tramuntana un lloc únic per fer-hi una petita visita de quatre dies.

P1020581

L’aplec en si té la seva base en un lloc anomenat Tanca de sa Vilanova, a tocar de les cases del poble, allí i ha instal·lades unes carpes, un escenari, un lloc d’acampada,un gran espai per fer foc de camp i és el lloc on comencen i acaben totes les excursions, (algunes cal agafar un autocar). D’excursions (trekking) se en poden fer set cada dia, a més de fer escalada, B.T.T., descens de barrancs, marxa nòrdica o visites culturals, també a s’ora baixa a la casa des Poble s’hi fan confèrencies i documentals, com es pot veure tot un ventall de possibilitats. La gent de la nostra entitat som caminadors i varem escollir fer excursions, algunes de les quals malgrat no ser molt llargues eren força fatigoses degut als forts desnivells, algun dia varem arribar quasi bé fosc. Algunes rutes es feren per l’anomena’t camí de l’Arxiduc que són uns camins fets per aquest important personatge que es va fincar a Mallorca a finals del segle XIX, i va omplir la Serra de Tramuntana que va de Puig punyent a Valldemosa de camins, miradors, punts de guaita i talaies. Altres excursions es feren per aquest curiós bosc d’alzines sense sotabosc (tant espès a casa nostra), i d’altres pujant i baixant barrancades molt fondes, en fi molt bé tot, tenint en compte que sempre estàvem acompanyats per companys d’entitats mallorquines que feien de guies i ens donaven tota mena d’explicacions. La xerrada que va tenir mes èxit i que va omplir a vessar la casa des Poble fou la que donaren els dos aventurers dels tres que formaven part del primer descens de sa Fosca allà per l’any 64 del segle passat, fou una aventura amb majúscules que els va sortir be perquè en aquest mon existeix la sort (així ho reconeixen ells mateixos), ja que es varen passar tres dies i dues nits dins a sa Fosca, sense saber si en sortirien o no, amb una corda de cànem, una sola pila sense roba d’abric, passant fred i gana i creient que allí acabarien els seus dies. Si algú que com jo ha passat sa fosca amb els medis actuals es pregunta com pot ser que en sortissin. Com que en tot arreu no s’hi pot ser ens varem perdre moltes activitats que ens feien patxoca, però es que nosaltres anàvem a caminar, a trepitjar país, i calien unes prioritats que varem tenir en comte.

P1020471

Per finalitzar la nostra estada a Mallorca l’últim dia varem fer una mica de turisme anant fins a Llucmajor i Randa per visitar el monestir de Cura situat en un magnífic mirador que domina tota l’illa, es veu la badia d’Alcúdia, les serres de Llevant i Tramuntana i des de Andratx fins a Pollença, i fins i tot Cabrera. És des d’aquest enlairat lloc que fem un adéu tot pensant que potser hi tornarem per fer-hi mes excursions.